Helende krachten

Ons lichaam ons huis

In de haptonomie wordt het lichaam vergeleken met een huis. Zowel ons  lichaam als ons huis horen een plek te zijn waar we ons veilig voelen en waar levensruimte is om anderen toe te laten. Als de fundamenten goed en stevig zijn, geeft dat voldoende basiszekerheid om je leven op te bouwen. Vanbinnen heb je contact met je gevoelens en behoeften. Je weet ook wie je wel toe moet laten en wanneer je je moet afsluiten.

Als de basiszekerheid onvoldoende ontwikkeld is, ontstaan er vaak problemen met grenzen. Wanneer je jezelf moeilijk kunt voelen, word je eerder door anderen beïnvloed. Je vervloeit met de omgeving, of je sluit je juist te veel of te snel af. Als er te veel kamers zijn afgesloten, blijft er niet veel over dan op zolder - in je hoofd- te gaan wonen. 

Maar het kost erg veel energie om al die deuren dicht te houden. Dat geeft veel spanning in het lichaam. Haptotherapie kan je helpen deze spanning en de lichamelijke signalen te onderzoeken. Met de therapeut probeer je het verhaal van je lichaam te lezen en te verstaan.

- Dieuwke Talma  Het lichaam als verhaal