Helende krachten

Er zijn zeven chakra's die unieke informatie bevatten over een aantal levensthema's zoals vitaliteit, creativiteit, contact met je gevoelsleven en autonomie. Fundamentele levensthema's als angst en onveiligheid zetelen in je basis, het gebied van je eerste chakra, het wortelchakra. Het bevindt zich onderaan de ruggengraat, bij het stuitbeentje. Dit chakra bevat een programma dat de gezondheid van ons lichaam en onze aardse behoeften waarborgt en beschermt.

Het gaat om een instinctief bewustzijnsniveau dat betrekking heeft op honger, angst, behoefte aan rust, warmte en bescherming. De vraag of ik me veilig en vitaal voel hoort bij het eerste chakra. Je basis en je bekken zijn een centrum met informatie over je veiligheid, je neiging tot overleven en je gezondheid. Deze plaats bevat ook informatie over je kracht om jezelf te beschermen tegen vijanden en een instinctieve keuze te maken te vechten of te vluchten.

Mensen hebben meerdere besturingssystemen. De ademhaling is er een, het hormoonstelsel een ander. Ook chakra's vormen een besturingssysteem. Dewe bevatten infomatie over hoe we verschillende aspecten van ons leven ervaren en aanpakken. Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent wiel of schijf van licht.

Chakra's of energiepunten reguleren de energiehuishouding van het lichaam en de afzonderlijke organen. De geabsorbeerde en gereinigde energie brengen ze in de juiste frequenties en verspreiden die over organen en klieren zodat die gezond en vitaal blijven. Als de chakra's goed functioneren en de energiestroom in het lichaam in balans is, zijn we gezond.

Slopend energieverlies is als stroomuitval, je betrapt iedereen  op het herhalen en weerstaan van oude patronen. Niets verandert. Niemand doorbreekt de betovering. En de tv is de huiselijke god die redt.

- James Hillman  A Blue Fire

The moment you change your perception,

is the moment you rewrite the chemistry of your body.

- Bruce Lipton

De belangrijkste intieme relatie is die met ons eigen lichaam. Zonder een goede afstemming op je eigen lijf is een intieme relatie met iemand anders bijna onmogelijk. De verhouding tussen ons en ons lichaam is vaak moeilijk. Ik kan mezelf haten, verwerpen; ik kan verliefd zijn op mezelf, mezelf koesteren. Alles tegelijkertijd. Een dergelijke verdeeldheid is universeel en getuigt van een innerlijk spanningsveld. Ik moet eerst  in het reine komen met mijzelf.

Gezondheid is een evenwicht tussen een spanningsopbouw en spanningsontlading. Om lief te hebben moet ik goed in mijn vel zitten.